ایجاد گلخانه‏‏‌های نوین برای نخستین بار در آذربایجان شرقی

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان آذربایجان شرقی ایجاد و احداث گلخانه‌هایی با تكنیك كشت جریان مواد غذایی (NFT) را موجب بهره‌وری و توسعه كشاورزی دانست و از اجرای آن برای نخستین بار در این استان خبر داد.

مسعود جعفرنژاد در برنامه روزی نو رادیو اقتصاد گفت: گلخانه ان اف تی یك نوع سیستم كشت هیدروپونیك است كه به موجب مصرف كمینه آب و مواد تغذیه‌ای در بین پرورش‌دهندگان دنیای نوین كشاورزی محبوبیت زیادی دارد.

وی افزود: با توجه به وضعیت كم‌آبی در كشور لازم است كه كشاورزی به سمت فناوری‌های روز و استفاده از كشت گلخانه‌ای پیش برود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان آذربایجان شرقی عنوان كرد: اكنون300 هكتار به كشت هیدروپونیك اختصاص داده‌شده است و با توجه به استقبالی كه از این نوع كشت شده، 400 هكتار نیز در حال احداث است.

جعفرنژاد با بیان اینكه به دلیل مصرف كمینه آب و مواد تغذیه‌ای این كشت در بین پرورش‌دهندگان دنیای نوین كشاورزی محبوبیت زیادی دارد، گفت: در مقایسه با كشت سنتی، مصرف آب در گلخانه‌های NFT تا 90 درصد كمتر است.

وی افزود: در كشت گلخانه‌ای مصرف آب 100 تا 120 لیتر است كه با فناوری نوین این مصرف را به 60 تا 40 لیتر می‌توان رساند.

مدیر امور باغبانی استان آذربایجان شرقی به برخی از ویژگی‌های گلخانه‌های NFT اشاره كرد و گفت: در این گلخانه‌ها، دما، رطوبت، نور و سایر عوامل محیطی به دقت كنترل می‌شوند تا بهترین شرایط برای رشد گیاهان فراهم شود همچنین با استفاده از نور‌های مصنوعی مانند LED، طیف‌های نوری مناسب برای رشد گیاهان تامین می‌شود این نور‌ها بهینه‌سازی شده‌اند تا انرژی كمتری مصرف كنند و بازدهی بیشتری داشته باشند.

جعفرنژاد خاطر نشان كرد: این نوع كشت به دلیل استفاده از فناوری‌های مدرن مانند LED و سیستم‌های كنترل هوشمند، مصرف انرژی را تا 20 درصد گلخانه‌های معمولی كاهش می‌دهد.

وی یادآور شد: افزایش بازدهی محصولات، كاهش هزینه‌های تولید، كاهش آلایندگی محیطی، امكان كشت در مناطق مختلف، كاهش ضایعات، امكان بازیافت آب، صرفه جویی در انرژی با توجه به ناترازی‌های موجود، صرفه جویی در مصرفه كود و سموم و تولید محصول سالم و... از جمله مزایای این نوع گلخانه‌ها است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان آذربایجان شرقی افزود: تا به امروز گیاهان برگی مثل سبزیجات و صیفی جات برگی مناسب‌ترین گیاهانی شناخته شده‌اند كه می‌توان در این سیستم كشت كرد و از جمله این گیاهان می‌توان به كاهو‌های رنگی و لوكس و همچنین سبزیجات لوكس اشاره كرد كه بیشترین كشت در این سیستم را به خود اختصاص داده‌اند.

جعفرنژاد تولید گیاهان دارویی را نیز با این روش امكان‌پذیر دانست و گفت: كشت گیاهان دارویی و گل‌های زینتی نیز در این سیستم امكان پذیر است و از نظر كمیت و كیفیت تفاوت چشمگیری خواهد داشت و بسیاری از مشكلات بیماری‌ها و آفات نیز در این سیستم مرتفع گردیده كه این مهم موجب می‌شود میزان سم كمتری در این كشت‌ها مصرف شود.

وی به امكان احداث این نوع گلخانه‌ها و كشت محصولات در مناطق شهری و فضا‌های محدود اشاره نمود و افزود: سیستم ان اف تی، هیدروپونیك یا روش پرورش تكنیك جریان مواد غذایی Nutrient Film Technique) ) یا روش كاشت در آب است كه گیاهان در حالی رشد می‌كنند كه ریشه هایشان در یك ظرف پلاستیكی حاوی محلول غذایی در حال چرخش قرار می‌گیرند.

1403/11/10
|
10:07
دسترسی سریع