فقدان ماشین آلات پیشرفته قیمت آبزیان فراوری شده را افزیش می دهد

شناسه : 36845059
بازگشت

هادی سنگانیان در رابطه با عملکرد موسسه دولتیِ تحقیقات شیلات ایران و انتشار نتایج تحقیقات برای آبزی پروران کل کشور گفت: «این نتایج گرچه مثمر ثمر نبوده است، ولی راهی برای گسترش فعالیت آبزی پروری در ایران است. همچنین در بحث فراوری سرمایه گذاری مناسبی انجام نشده و به ماشین آلات پیشرفته دسترسی نداریم.»

وی با اشاره به فعالیت بیش از 200 کارخانه فراوری آبزیان در سراسر کشور و نقاط ساحلی اشاره کرد و افزود: «هیچ یک از این کارخانه ها به ماشین آلات پیشرفته روز دنیا مجهز نیستند؛ بنابراین فیله کاری ماهیان به صورت دستی انجام می شود که موجب افزایش قیمت تمام شده و از بین رفتن توان رقابت در صحنه بین المللی می شود.»

سنگانیان همچنین فراوری و فیله کاری ماهی تیلاپیا را موجب پذیرش و مقبولیت این نوع آبزی در سفره های ایرانی دانست و گفت: «این ماهی به بهترین شکل فیله می شود و نیاز به اقدامات اضافی به منظور پاک و تمیز کردن این ماهی وجود ندارد و به راحتی طبخ و مصرف می شود.»

وی با تاکید بر اینکه میگوی ایران قابلیت و مجوز صادرات به کشورهای اروپایی و همچنین ژاپن را داراست، ادامه داد: «محصولات داخلی فاقد هر نوع ماده شیمیایی و کاملا" ارگانیک است که باید این محصول را به ثبت برسانیم و ارگانیک بودن میگوی تولید داخل را فرهنگ سازی کنیم.»

همچنین علی اکبر خدایی، دبیر اتحادیه آبزیان ، مدل آناتومی و کیفیت بافت آبزیان را در مراحل فیله کاری مهم دانست و افزود: «تیلاپیا جز ماهیانی است که به راحتی فیله می شود؛ البته دستگاه های خاصی بدین منظور مورد استفاده قرار می گیرد و بخشی از مراحل فیله کاری تیلاپیا نیز دستی انجام می شود.»

وی ادامه داد: «هم اینک حجم بالایی از ماهی کپور تولید می شود ولی به دلیل مشکلات صادرات این آبزی در عراق، تولید آن تا حدی کاهش یافته و امروز افزایش تولید و کاهش قیمت ماهی کپور را در داخل کشور شاهد هستیم.»

خدایی فیله کردن و عرضه ماهی کپور در بسته بندی مورد نظر مشتری را اقدامی جدید در صنعت عرضه آبزیان دانست و گفت: «این کار نیازمند ماشین آلاتی خاص است که بسته به نوع آبزیان نیازمند تفاوت و تعدد تجهیزات می باشد.»

وی این بحث را با ذکر مثالی ادامه داد: «سوف دریایی که به تازگی در آب های جنوب پرورش داده می شود، بسیار با ارزش است ولی به دلیل فقدان سیستم و تجهیزات فراوری و برش دهی، به شکل سنتی عرضه می شود و به خوبی در بازار شناخته نشده است.»

خدایی اذعان داشت: «خوشبختانه چند شرکت فراوری آبزی که در اطراف تهران فعال هستند، ماشین آلات پخت و فراوری میگو و ناگت را به کار گرفته اند و سرمایه گذاری در امر تیغ گیری آبزیان و فیله کردن در شرف انجام است.»

وی به شمار اندک کارخانه های مجهز به تجهیزات پیشرفته اشاره و تصریح کرد: «در فضای پسابرجام ارتباطات اقتصادی با سایر کشورها فراهم آمده که زمینه انتقال تکنولوژی در بخش آبزیان را مهیا می سازد و تعدادی از شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری مشترک و بحث فراوری و بسته بندی اعلام آمادگی کرده اند.»

خدایی بهره مندی از دانش در کنار تولید را در جهت بهره وری بیشتر و با کیفیت مطلوب تر مهم برشمرد و افزود: «پرورش آبزیان اقدامی ملی است که هر پرورش دهنده به تنهایی قادر به اجرای این پروژه نیست و نیازمند برنامه ریزی دقیق و منسجم هستیم.»

وی با اشاره به سرمایه گذاری اعضای اتحادیه در بخش های مختلف تولید و فراوری آبزیان اظهار کرد: «این افراد در بازار داخل و صادرات آبزیان فعال هستند و در این راستا بیشترین مسئولیت بر عهده اتحادیه می باشد؛ چراکه برنامه ریزی برای همفکری و همسویی نهادهای دانش بنیان داخلی و خارجی و انتقال دانش و تکنولوژی بایستی از مسیر اتحادیه میسر شود.»

در ادامه مرتضی حراجی، تولیدکننده میگو ضمن برقراری ارتباط تلفنی با برنامه "ساعت صنعت" بهره مندی از تکنولوژی روز دنیا را موجب افزایش تولید آبزیان دانست و افزود: «تولیدکنندگان داخلی باید به علم روز مجهز شوند؛ چنانچه یکی از شرکت های ما از طریق تجهیز امکانات، سطح تولید را به بالاتر از عرف معمول رسانده است.»

وی تولید میگو در کشور را سه تن در هر هکتار تخمین زد و گفت: «با سرمایه گذاری و بهره مندی از دانش نه چندان پیچیده و همچنین استفاده از تکنولوژی روز در کنار آموزش و پشتکار به تولید 22 تن در هکتار دست یافتیم.»

حراجی سرمایه گذاری اولیه در تولید میگو را مهم برشمرد و افزود: «این حجم تنها در 25 درصد مزرعه تولید میگو به دست آمده که اگر 100 درصد مزرعه را به تولید میگو اختصاص می دادیم، قطعا به حجم های بالاتری دست می یافتیم.»

وی خاطرنشان کرد: «اگر تولیدکنندگان فعلی را به تجهیزات نو و تکنولوژی جدید تجهیز کنیم، به چندین برابر محصول فعلی دست می یابند.»

حراجی با بیان اینکه زمین های بالقوه و مستعد بسیاری در امر آبزی پروری وجود دارد، به فقدان زیر ساخت ها و عدم سرمایه گذاری مناسب اشاره کرد و گفت: «پتانسیل های بسیاری داریم که تولید آبزیان را به مرزهای بسیار بالاتر از سطح فعلی می رساند.»

این تولیدکننده نمونه میگوی کشور، استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، خوزستان و گلستان را برای تولید میگو مناسب دانست و افزود: «هم اینک در نقاطی که با دریا فاصله دارند، میگو تولید می شود اما زمین های بلا استفاده بسیاری در نقاط ساحلی وجود دارند که مستعد تولید میگو هستند.»

حراجی از رشد و ترقی استان هرمزگان در امر پرورش میگو خبر داد و گفت: «میگو نوعی آبزی با خواص بیشمار است و به دلیل داشتن آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب غیر اشباع بسیار مفید است ولی متاسفانه درباره این آبزی ظلم می شود و اطلاعات کمی در این باره انتشار می یابد.»

وی اذعان داشت: «اگر در این زمینه کار شود و در حوزه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی تلاش کنیم، قطعا گرایش مردم به مصرف این آبزی افزایش می یابد.»

حراجی تصور عموم از گرانی میگو، فقدان تنوع غذایی این آبزی و بوی نا مطبوع آن را از دلایل عدم گرایش مردم به مصرف میگو عنوان کرد و گفت: «ما برای هر سه موضوع راهکاری پیدا کرده ایم. هر کیلو میگو غذای 5 تا 6 نفر از اعضای خانواده را تامین می کند و به ازای مصرف هر فرد، چندان گران نخواهد بود.»

وی در ادامه دیگر راهکارها به منظور استفاده بیشتر مردم از این آبزی پر خاصیت را برشمرد و افزود: «اگر مردم میگوی سالم و تازه مصرف کنند، به هیچ عنوان بوی نا مطبوعی از آن استشمام نخواهند کرد ولی متاسفانه حمل و نقل نا درست موجب بوی بد این آبزی می شود.»

حراجی با اظهار به اینکه می توان بیش از 100 نوع غذا با میگو طبخ کرد، گفت: «طبق قانون میگو در فاصله 200 کیلومتری از دریا می بایست به صورت منجمد به دست مصرف کننده برسد؛ ضمن اینکه تنها در فصولی خاص از سال می توان به میگوی تازه دسترسی پیدا کرد.»

این مزرعه دار میگو ضمن قدردانی از زحمات طراح این پروژه ادامه داد: «شرح تولید میگو در مزارع خود را در کانال های تخصصی انتشار داده ایم و درهای مزرعه ما به روی تمامی تولید کنندگان میگو در سراسر کشور باز است.»

حراجی با بیان اینکه در حوزه تبلیغات محصولات ارگانیک ایرانی کم کاری شده است، تصریح کرد: «در حوزه صنایع تبدیلی آبزیان اقدامات چندانی صورت نگرفته است و جای کار بسیاری در این حوزه وجود دارد.»

"ساعت صنعت" هر شب از ساعت 21 تا 22 با اجرای غلامحسین طاهری روانه آنتن رادیو اقتصاد می شود.

 
 
رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


  

تازه‌ترین مطالب

احمدعلی سیروس:
ثبت سند خودرو فقط در دفاتر اسناد رسمی
مشاور کانون سردفتران ایران بر ضرورت ثبت سند خودرو تنها در دفاتر اسناد رسمی تاکید کرد.
برنامه "نود و هشتی ها" ؛
تاثیر کاهش تفریح در اقتصاد خانواده
رادیو اقتصاد در برنامه "نود و هشتی ها" سه شنبه 5 بهمن ماه، به موضوع تاثیر کاهش تفریح در اقتصاد خانواده خواهد می پردازد.
برنامه "از حرف تا عمل" ؛
صادرات خدمات فنی مهندسی صنعت برق
رادیو اقتصاد در برنامه "از حرف تا عمل" سه شنبه 5 بهمن ماه، به موضوع مشکلات صادرات خدمات فنی مهندسی صنعت برق خواهد پرداخت.
برنامه "ارمغان طبیعت" ؛
جایگاه ایران در پرورش صنعتی ماهیان خاویاری
رادیو اقتصاد در برنامه "ارمغان طبیت" سه شنبه 5 بهمن ماه، جایگاه ایران در پرورش صنعتی ماهیان خاویاری را بررسی می کند.
خطیبی تاکید کرد:
کاهش تولید نفت؛ نوید بخش قیمت گذاری مناسب در آینده!
خطیبی، کارشناس حوزه انرژی در گفت وگو با مجله خبری تحلیلی "روی خط اقتصاد" درباره تعیین قیمت نفت در سال 2017 میلادی اظهار کرد: بر اساس دستورالعمل اخیر اوپک تولید 1 تا 1.5 میلیون بشکه نفت کاهش یافته که نوید بخش تعیین قیمت مناسب در آینده است.